Snoezelkamer voor de Schelpendaal

Eindelijk was het zover! Na maanden van fondsenwerven was het totaalbedrag bijeen en kon de snoezelkamer worden besteld en ingericht. Op de foto zien we Daniel en Bastiaan, die staan te poppelen om het trilwaterbed met uitzicht op een onderwaterwereld uit te proberen.

Zorgbegeleidster Jolanda Boon: ‘De kamer is echt heel mooi geworden. Precies zoals we het ons hadden voorgesteld, eigenlijk zelfs nog mooier. Naast een trilwaterbed, is er ook een hele grote lig-/zitzak gekocht, en een ballenbak, muziekboom, sfeerverlichting en zachte knuffeldieren. De bewoners - allen cliënten met een zeer ernstig verstandelijke meervoudige beperking – kunnen vanaf nu alle dagen genieten van fantasievolle belevenissen. Het voordeel voor ons als begeleiders, is dat snoezelen een mooi hulpmiddel is voor het maken van echt contact met hen. Heel waardevol, in de opbouw van een vertrouwensband. Dankbaar voor ieders steun aan dit project, vragen we speciale aandacht voor de volgende donateurs: Vrienden van Het Westerhonk, Diaconie Ned. Herv. Gem. TerHeijde aan Zee, ouders en de firma’s Aavezaat en Nature’s Pride. Reuze bedankt mensen, ook namens alle bewoners!’

Wat is snoezelen? Snoezelen is een vorm van belevingsgerichte zorg. Het sluit aan bij de belevingswereld en gevoelens van iemand die zorg krijgt. Het prikkelt de belangrijkste zingtuigen het gehoor, het zicht, de reuk, de tast en de smaak. Door deze zintuigen selectief te prikkelen, kunnen clienten hun emoties en gevoelens uiten. Hierdoor kan onrust en agressie afnemen. Persoonlijke aandacht wordt door cliënten als zeer waardevol, prettig ervaren. Aandacht stimuleert de zintuigen, zorgt voor ontspanning en gaat natuurlijk ook de verveling tegen.